Botiga de Mobles i Sofàs a Reus des de 1940


Wabi Sabi o la estética

Calaixera

Wabi Sabi ò l’estètica.

Molts coneixem el terme Feng shui, que és una tècnica oriental per utilitzar els elements i objectes que ens envolten de tal manera que afavoreixin l´equilibri i l’harmonia amb la natura. El Fengshui  busca equilibrar l’energia de les cases, habitacions o edificis i ens permet conèixer la manera perfecte de distribuir l’espai o d’on posar els mobles. Estudia la relació entre els humans i la naturalesa o els objectes, aprofitant les energies que flueixen i que puguin influir en el nostre benestar.Fa anys vam fer cursos de Feng shui per utilitzar-los a les nostres decoracions i sempre que podem  apliquem aquests coneixements.

Ara ens interessem per una antiga corrent d’estètica i pensament  japonesa, el wabi-sabi que va més enllà d’on col·loquem les coses, sino que ens parla dels objectes en sí, fa valorar més l’estètica de l’objecte. El wabi-sabi és una filosofia d’origen budista que valora els mobles que envelleixen bé, que amb el temps guanyen en comptes de perdre. Aquesta estètica subratlla el gust per les coses petites i imperfectes. Defensa els mobles antics i amb història, com pot ser aquesta taula de poble que té la teva àvia a casa, que és més bonica quantes més ferides té. El wabi-sabi també es relaciona amb la psicologia, ja que ens demana que deixem la necessitat de perfecció i novetat, intentem valorar la bellesa de les coses tal com són, sense demanar res més, de fet, no es tracta només d’acceptar la imperfecció, sinó de celebrar-la.

Posem en valor la mirada de l’artesà                                      vitrina blau cel

El wabi-sabi també està molt relacionat amb l’ofici de l’artesà, ja sigui professional o aficionat. Els objectes manuals, imperfectes, posen a prova els nostres conceptes estètics i ens fan entendre el disseny d’una altra manera. No calen grans coses per fer bones peces, només és qüestió de pensar en el valor del material, escollir-ho amb gust, i posar tota la nostra saviesa i entusiasme per aconseguir  les proporcions més perfectes possibles sense descuidar la funcionalitat de la peça, ja sigui una  calaixera , o un insignificant coixí. El wabi sabi també recomana combinar la filosofia dels objectes duals, o  que combinen diversos usos en un mateix moble, per exemple uns calaixos que es converteixen en prestatgeria o un llum que passa a ser part d’una cadira.

Mirar els objectes des d’una altra perspectiva, ens permet inventar noves maneres d’ús.